Ads Top

ACM spreekt energieleveranciers aan op tijdig versturen eind- en jaarafrekening

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft energieleveranciers aangesproken omdat een deel niet op tijd de jaarafrekening of eindafrekening verstuurt aan zijn klanten. Uit aangeleverde gegevens van de leveranciers blijkt dat ongeveer een derde van de bedrijven zijn facturen niet binnen de wettelijke termijn van 6 weken na de datum van de verhuizing of na afloop van een jaar of het contract verstuurt.

Energieleveranciers zijn verplicht om hun klanten (consumenten en andere kleinverbruikers) jaarlijks een afrekening te sturen, zodat de klant weet of hij moet bijbetalen voor de levering van gas en/of elektriciteit of dat hij geld terug krijgt. Bij een verhuizing of overstap naar een andere leverancier moet de klant om dezelfde reden zo snel mogelijk na de overstap een eindafrekening ontvangen.

Energieleveranciers moeten voortaan tijdig rapporteren aan de ACM over de verstuurde jaar- en eindafrekeningen. Het instellen van het prijsplafond op 1 januari 2023 heeft de facturering voor leveranciers lastiger gemaakt, maar ontslaat leveranciers niet van hun plicht om tijdig de jaar- of eindafrekening te sturen.

Inmiddels bestaat het prijsplafond alweer bijna 7 maanden. Leveranciers hebben dus ervaring op kunnen doen. Daarom vindt de ACM het belangrijk dat leveranciers aan de norm van zes weken voldoen en – als dat aan de orde is – teveel betaalde voorschotten ook snel terugbetalen.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.