Ads Top

Veel energiearmoede onder chronisch zieken ondanks maatregelen overheid

Mensen met een heel kwetsbare gezondheid die afhankelijk zijn van elektrische hulpmiddelen of vanwege hun aandoening het huis warm moeten stoken, komen vanwege de hoge energierekening in de financiële problemen. Zelfs met de maatregelen van de overheid. Dit blijkt uit onderzoek van Ieder(in), waaraan ruim 500 mensen met een chronische aandoening of beperking hebben meegedaan.

Veel mensen met ernstige chronische aandoeningen, zoals een spierziekte of vaataandoening, verbruiken veel meer energie dan de gemiddelde Nederlander. Ze hebben een hoog energiegebruik waar ze niet op kunnen bezuinigen en daardoor veel extra kosten. Hierdoor kunnen ze vaak niet of nauwelijks meer rondkomen.

Het onderzoek laat ook zien dat de energiemaatregelen van de overheid deze kwetsbare groep onvoldoende helpen. Mensen met meerdere elektrische hulpmiddelen komen sowieso uit boven het energieplafond voor elektriciteit. En voor de energietoeslag komen velen niet in aanmerking, ook al is hun besteedbaar inkomen - mede door de toegenomen energiekosten - vaak heel laag.

Bijna 15 procent van de mensen met een hoog energieverbruik door hun aandoening, komt helemaal niet meer rond en 60 procent zit op het randje van de armoede. Zo blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek is gedaan onder ruim 500 mensen. Maar in werkelijkheid gaat het om tienduizenden mensen in Nederland die vanwege hun ziekte extra energie verbruiken, variërend van spierziekten, vaataandoeningen, reumatische aandoeningen tot en met COPD.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.