Ads Top

Holland Solar tegen politieke partijen: neem zon mee in je programma!

Zonne-energie was enkele jaren terug nog een niche, maar verzorgt momenteel reeds 10 procent van ons stroomverbruik. Bij de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn zal zonnewarmte en zonnestroom een enorme pijler onder ons energiesysteem zijn.

Holland Solar roept aan de hand van zes belangrijke speerpunten politieke partijen op om voldoende aandacht hieraan te besteden in de partijprogramma’s.

De elektriciteitsvraag zal door klimaatbeleid volgens alle studies het komende decennium grofweg verdubbelen. Om het proces van elektrificatie te versnellen moet de energiebelasting op elektriciteit lager worden dan die op aardgas, moet het elektriciteitsnet flink verzwaard worden en is er steun nodig voor elektrisch rijden, warmtepompen en elektrificatie van de industrie.

De ambitie om in 2035 de snel stijgende elektriciteitsvraag volledig CO2-vrij en hernieuwbaar te bedienen is nodig en prima realiseerbaar. Het is goed mogelijk om jaarrond met zon en wind te zorgen voor voldoende energie, bijvoorbeeld via opslag of via grotere parken die ook voldoende elektriciteit leveren op minder zonnige dagen. Deze volledig hernieuwbare ‘flex’-oplossingen verdienen steun, in een eerlijk techniekneutraal speelveld naast eventuele steun voor CO2-vrije gas- en kerncentrales.

Geef ruimte aan zonnestroom: op gebouwen, water en multifunctioneel op land
De bovengenoemde duurzame elektrificatie van onze energievoorziening vraagt wel op een plek voor de opweksystemen. Allereerst op alle geschikte daken, inclusief steun voor panelen boven parkeerplaatsen. Maar er is ook een noodzaak om zon op land en op zee te plaatsen. Op land moeten multifunctionele zonneparken de norm zijn; goed ingepast met meerwaarde voor omwonenden en in combinatie met natuur, waterberging en agrarische medegebruik.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.