Ads Top

'Verduurzaming van VvE-appartementen loopt achter'

In Nederland zijn rond 130.000 Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met circa 1,5 miljoen appartementen. Een deel hiervan loopt achter met verduurzaming. Elke VvE is uniek en de uiteenlopende situaties van bewoners maken het complex om tot plannen, besluiten en uitvoering te komen.

Daarom wil Centraal Beheer – samen met Klimaatmissie Nederland en andere betrouwbare partners – VvE’s begeleiden met het hele proces: van de eerste inzichten tot en met het daadwerkelijk verduurzamen van het gebouw.

Eerste stap is het oriëntatiegesprek met een verduurzamingspecialist van Klimaatmissie Nederland. Zij maken de eerste plannen voor VvE’s en zijn de Haarlemmerolie in het gehele proces bij de VvE en partners die meewerken aan de realisatie. Vervolgstap is het Startplan dat inzicht biedt in de verduurzamingsmogelijkheden en indicatie van de financiële impact per scenario. De dienstverlening van Centraal Beheer is bedoeld om VvE’s vanaf acht appartementen gebouwd voor 2010 te begeleiden in het hele traject.

VvE’s worden daarbij ook geholpen met het regelen van subsidies, gemeentelijke vergunningen, het aanvragen van de financiering en het contracteren van de aannemer die de verduurzaming uitvoert. De VvE heeft per stap de keuze of zij verder gaan.
 
Om dit initiatief van Centraal Beheer tot het verduurzamen van VvE-appartementen kracht bij te zetten is hieraan een EU-subsidie van 2,7 miljoen euro toegekend. Dit bedrag wordt ingezet om de intensieve proceskosten voor een VvE te verlagen. Als mogelijk onderdeel van een financiering biedt het Nationaal Warmtefonds een VvE Energiebespaarlening aan. Veel VvE’s hebben op deze manier hun verduurzamingswensen al kunnen realiseren. Lees hier enkele ervaringsverhalen. Via de VvE Quickscan kunnen Verenigingen van Eigenaars checken of ze in aanmerking komen voor een lening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.