Ads Top

Ruime meerderheid huishoudens profiteert van prijsplafond

Ongeveer 70 procent van alle huishoudens in Nederland komt in januari 2023 in aanmerking voor een tegemoetkoming in de sterk gestegen energiekosten. Dit blijkt uit de aanvragen Subsidieregeling bekostiging plafond energietarieven kleinverbruikers 2023 (CEK23) die bij ons zijn ingediend. De regeling sloot 16 januari 17:00 uur.

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat kleinverbruikers tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Met de subsidieregeling CEK23 kunnen energieleveranciers die elektriciteit, gas of warmte leveren de energiekosten in 2023 voor hun klanten verlagen.

In totaal vroegen 62 leveranciers van elektriciteit en gas CEK23 aan. Deze leveranciers zijn gezamenlijk goed voor 8,15 miljoen kleinverbruikaansluitingen elektriciteit en 7,12 miljoen kleinverbruikaansluitingen gas. Door warmteleveranciers zijn 127 aanvragen ingediend. Daarmee zijn nagenoeg alle kleinverbruikers van elektriciteit, gas en warmte bereikt.

Op basis van de ingediende aanvragen blijkt dat 69 provent van de elektriciteitsaansluitingen en 71 prpcent van gasaansluitingen onder het prijsplafond vallen. Deze groep heeft dus nu al profijt van het prijsplafond. De aansluitingen die niet onder het prijsplafond vallen, zitten grotendeels in een lage tariefgroep. Hun tarieven zijn lager dan het prijsplafond. Voor deze groep biedt het prijsplafond geen financieel voordeel. Niet alle aanvragen zijn al verleend. Sommige leveranciers vroegen pas tegen het einde van de indientermijn aan. Deze aanvragen zijn nog in behandeling.

Voor elektra en gas is voor de periode januari 2023 een voorschotbedrag van totaal 876 miljoen  aangevraagd. Voor warmte is in totaal 31 miljoen aangevraagd. Gas- en elektriciteitsleveranciers ontvangen een maandelijks voorschot. Zij vragen deze elke maand aan op basis van de meest actuele klantgegevens. Warmteleveranciers krijgen hun voorschot per kwartaal, omdat het aantal warmteaansluitingen doorgaans weinig wijzigt. Voorschotbedragen kunnen veranderen als gevolg van markt- en prijsontwikkelingen.

Het prijsplafond geldt niet voor huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting). De overheid werkt een aparte regeling uit om deze groep ook te helpen met de hoge energieprijzen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.