Ads Top

Neerwaartse trend zet door: gas- en stroomprijzen zakken verder weg

 

In de eerste week van januari nam de vraag naar stroom weer toe en daarmee ook de spotprijzen. De wekelijkse gemiddelde Nederlandse stroomprijs kwam dan ook uit 111,5 €/MWh en lag daarmee zo’n 55 euro hoger dan de week ervoor.

De temperaturen waren bovengemiddeld hoog en tegelijkertijd zien we nog steeds een redelijke hoeveelheid windopwek. De gascontracten kwamen wederom af. Zo viel het contract voor levering in februari ruim 6 euro naar beneden en sloot het op 69,5 €/MWh. Hetzelfde was waar te nemen bij de kolencontracten: februari zakte met 16 euro weg en sloot op 160,5 €/Ton.

De prijsdaling van fossiele brandstoffen vertaalde zich dan ook gedeeltelijk in een daling van de Nederlandse stroomprijzen: het contract voor februari werd 33 euro goedkoper en sloot op 178,6 €/MWh.

De contracten voor de langere termijn zakten afgelopen week wederom weg. De enorme risicopremies lijken nu ook wat weg te ebben. De Europese gasopslagen zijn nog altijd flink gevuld, en de temperaturen zijn sinds halverwege december bovengemiddeld hoog geweest waardoor er minder gasconsumptie was.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.