Ads Top

Consumentenbond: Geen afbouw salderingsregeling zonder goed alternatief

De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de vereniging voor woningcorporaties Aedes en de Woonbond roepen de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de afbouw van de salderingsregeling als er geen goed alternatief ligt voor (toekomstige) zonnepaneelbezitters.

Op 26 januari debatteert de Tweede Kamer opnieuw over een wetsvoorstel waarin de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters stapsgewijs wordt afgebouwd.

De belangenorganisaties wijzen er in een brief aan de Tweede Kamer op dat er geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de ongeveer 250.000 huurders die al zonnepanelen hebben en daarvoor een vaste vergoeding per maand betalen. Ook is nog niets vastgesteld over de (hoogte van) de vergoeding die consumenten krijgen voor de niet gebruikte stroom die ze terugleveren aan het net.

Voorstanders van de snelle afbouw van de salderingsregeling hameren erop dat consumenten zonder zonnepanelen via de energieleverancier betalen voor consumenten met zonnepanelen. Maar dat is niet het hele verhaal. Stroom wordt voor iedereen goedkoper naarmate er meer duurzaam wordt opgewekt. En het doet geen recht aan de investering die zonnepaneelbezitters hebben gedaan. Bovendien leidt afbouw van de salderingsregeling juist tot meer ongelijkheid. Wie het kan betalen, koopt ze alsnog, maar veel meer consumenten zullen dat straks niet meer kunnen ophoesten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.