Ads Top

Stedin registreerde 1,3 miljoen nieuwe zonnepanelen op woningen in 2022

In 2022 lieten 107.264 consumenten voor een vermogen van 484 megawattpiek nieuwe zonnepanelen installeren op het elektriciteitsnet van netbeheerder Stedin (Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland). Nog nooit eerder zag Stedin zo’n grote groei van het vermogen van zonnepanelen in haar werkgebied.

Omgerekend is het vermogen goed voor ongeveer 1,3 miljoen panelen. Stedin heeft in 2022 volop doorgewerkt om de duurzame elektriciteit van al die zonnepanelen op het elektriciteitsnet kwijt te kunnen. De netbeheerder legde hiervoor in een jaar 435 kilometer aan nieuwe kabels in straten en installeerde 478 nieuwe trafohuisjes.

Stedin houdt bij hoeveel kleinverbruikaansluitingen, dat zijn woningen en kleine ondernemingen, zonnepanelen registreren. Van deze aansluitingen is bij 455.371 bekend dat ze panelen hebben. Dat is vergelijkbaar met drie keer alle woningen in de gemeente Utrecht. De groei was met 42% aan vermogen van zonnepanelen in 2022 het sterkst in Zuid-Holland. In Zeeland was de groei minder sterk, maar daar hadden relatief veel meer huizen al zonnepanelen, namelijk één op drie. De Randstedelijke provincies kunnen daar nog niet aan tippen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.