Ads Top

Afgebroken windmolen roept veel vragen op

Woensdag 4 januari waaide in Zeewolde het bovenste deel van een windturbine. Dit kwam in een weiland terecht en voor een deel op de dijk. Vattenfall, eigenaar van de windmolen, onderzoekt de oorzaak van dit incident.

Branche organisatie NWEA zegt geschrokken te zijn. 'Windmolens moeten veilig zijn. De kans op een ongeluk is erg klein, maar de gevolgen kunnen aanzienlijk zien.'

Het incident roept vragen op over de inspectie en controle van windmolens. Moet er geen onafhankelijke toetsing gedaan worden, een soort APK? Rik Harmsen, branchespecialist wind op land bij NWEA geeft aan dat er voor windturbines al een APK is.

Een paar jaar geleden is door de normstellingscommissie met medewerking van NWEA en haar leden een richtlijn opgesteld. In deze richtlijn staat dat een windmolen na het verlopen van levensduur nog langer in bedrijf kan blijven als er door een onafhankelijke partij een toets is gedaan.

Deze toets wordt gedaan door het berekenen en analyseren van de belasting op en vermoeiing in dragende delen van de windturbine. Ook is er een visuele inspectie waarbij op voor de veiligheid cruciale onderdelen gekeken naar de staat van de turbine.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.