Ads Top

Amsterdam en netbeheerder Liander starten pilot om kwetsbare huishoudens te hulp te schieten

Om Amsterdammers wiens energiecontract door betalingsproblemen is ontbonden te hulp te schieten gaat de gemeente Amsterdam samenwerken met netbeheerder Liander. De komende periode gaat de netbeheerder adressen van huishoudens zonder energiecontract die op de lijst staan om afgesloten te worden van energie uitwisselen met de gemeente. Hierdoor kunnen gemeentelijke schuldhulpverleners deze kwetsbare huishoudens helpen om verdere groei van schulden en energieafsluiting te voorkomen.

Door stijgende prijzen en hogere energiekosten raakt een steeds grotere groep Amsterdammers in de knel. Als de energierekeningen zich opstapelen kunnen energieleveranciers uiteindelijk het energiecontract van een huishouden ontbinden. De minister van Klimaat en Energie heeft in oktober besloten dat energieleveranciers zich maximaal moeten inspannen om afsluitingen te voorkomen. Toch kan een contract door betalingsachterstanden uiteindelijk nog steeds ontbonden worden. Energieleveranciers kunnen niet naar de bredere financiële problemen van hun klanten kijken en hulp bieden. Dat kan de gemeente wel. Door de gegevensuitwisseling met Liander kan de gemeente in deze kritieke fase ingrijpen, net als gemeenten dat doen bij een dreigende huisuitzetting. In Amsterdam is het aantal huisuitzettingen door deze aanpak sterk verminderd.

Bij de adressen die de netbeheerder de komende drie maanden met de gemeente deelt, gaat het om een groep huishoudens die niet ingingen op de hulp die Vroeg Eropaf-medewerkers van buurtteams hebben geboden. Een contractontbinding en een dreigende energieafsluiting kan het moment zijn waarop deze groep toch hulp accepteert. Zonder deze pilot is het niet mogelijk om deze hulp te bieden. Ruim 700 huishoudens in Amsterdam hebben momenteel geen energiecontract. Daar komen wekelijks ongeveer 20 huishoudens bij.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.