Ads Top

Energie-Nederland kritisch op consultatie waterstofkwaliteit

In de komende jaren wordt in Nederland een waterstofnetwerk gecreëerd tussen de vijf grote industriële clusters. Waterstof kan als vervanger dienen van voor aardgas. Een belangrijke keuze die gemaakt moet worden gaat over de minimale kwaliteit in het netwerk. Dat lijkt misschien een detail, maar is zeer belangrijk. Industriële afnemers zoals de chemie weten dan of ze écht over kunnen stappen. Ook waterstof-producenten weten dan aan welke kwaliteit het geïnjecteerde gas moet voldoen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een consulatie uitgezet voor inbreng op de waterstofkwaliteit. Energie-Nederland laat als reactie daarop weten het voorbarig te vinden om in te stemmen met de voorgestelde 98 procent zuiverheid. Een flinke groep afnemers heeft namelijk een hogere kwaliteit nodig en die zullen dan moeten investeren in zuivering. Dat kan ze weerhouden om over te stappen op waterstof. En dat zou zonde zijn.

Tegelijkertijd gelooft Energie-Nederland in de noodzaak voor blauwe waterstof, waarbij waterstof met aardgas wordt gemaakt en de vrijgekomen CO2 wordt afgevangen en opgeslagen (CCS). Deze waterstof heeft zonder bewerking een lagere kwaliteit dan 98%. De kosten van de zuivering van blauwe waterstof moeten beter afgewogen worden tegen de kosten van zuivering door afnemers. Uiteindelijk gaat het Energie-Nederland om welke waterstofkwaliteit de laagste systeemkosten heeft.

Niet alleen afspraken over de kwaliteit in Nederland, maar ook op Europees niveau zijn van groot belang voor de leden van Energie-Nederland. Wij geloven dat er een internationale waterstofmarkt zal ontstaan. Daarvoor zijn duidelijke kwaliteitstandaarden randvoorwaardelijk. Leden van Energie-Nederland zijn nu al in overleg met potentiële afnemers in bijvoorbeeld Duitsland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.