Ads Top

Vattenfall bouwt ‘groene’ mega-boiler

Energieconcern Vattenfall gaat in plaats van een biomassacentrale een reusachtige waterboiler bouwen op groene elektriciteit. Deze moet warmte leveren aan inwoners van Amsterdam, Almere en Diemen.

Momenteel verwarmen 100 duizend inwoners hun huizen met restwarmte van de gascentrales die ook in Diemen staan. Maar Amsterdam wil vanaf 2040 alleen nog maar ‘duurzame’ warmte.

Plannen voor een elektrische boiler waren er overigens al, maar die zou veel minder krachtig worden. De waterkoker die het concern maandag aankondigt, krijgt een vermogen van 150 megawatt (MW), meer dan dat van de geplande biomassacentrale (100 MW).

In Zweden werkt Vattenfall al bijna 30 jaar met E-boilers, en sinds enige jaren staat er ook een elektrische boiler van 120 MW in Berlijn. In Nederland wordt dit Vattenfalls eerste E-boiler. De installatie is een soort ‘waterkoker’, die stroom om zet in warm water dat kan worden geleverd aan huishoudens en bedrijven of dat kan worden opgeslagen in de al aanwezige warmtebuffer, een grote ‘thermoskan’.

De E-boiler heeft meer capaciteit dan de eventuele bio-warmte installatie van 100 MW waarover veel discussie is, maar kan helaas dus minder worden ingezet. Er is namelijk nog niet voldoende groene stroom om de E-boiler veel te laten draaien. Met de huidige verwachte inzet van de E-boiler denkt Vattenfall ongeveer 15 procent van de warmte duurzaam te kunnen leveren. Het aantal uur dat de E-boiler aan kan zal de komende jaren wel stijgen, gezien de groei van het aantal wind- en zonneparken in Nederland. Met de Nederlandse overheid wordt momenteel bekeken hoe de positieve bijdrage van de elektrische boiler in de duurzaamheidsregelgeving en bouwregels gewaardeerd kan worden.

Daarnaast werkt Vattenfall aan de ontwikkeling van andere duurzame bronnen voor warmte, zoals geothermie, datacenterwarmte en aquathermie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.