Ads Top

Energie opwekken op Westermaat Campus


Hengelo wil dat in 2030 meer dan de helft van de Hengelose huishoudens gebruik maakt van energie van windturbines en zonnepanelen. Energie die in de gemeente Hengelo zelf opgewekt wordt. Daarnaast moeten ook bedrijven en maatschappelijke instellingen hun elektriciteitsverbruik verduurzamen. Het is een enorme klus, die de gemeente Hengelo niet zelf kan klaren. Gelukkig is er hulp.

De gemeente organiseerde in december en januari digitale energiemarkten en spreekuren. Daar werd uitleg gegeven over de zoekgebieden in Hengelo. Die zijn vorig jaar door de gemeenteraad aangewezen als mogelijke gebieden om duurzame energie in op te wekken.

Coöperatie Westermaat Campus in Hengelo heeft rond dezelfde tijd een plan gepresenteerd om energie op te wekken op het bedrijvenpark Westermaat, langs de aanliggende A1 en parallel aan de aanliggende spoorlijn langs de Westermaat. De coöperatie wil onder leiding van ondernemer Harrie Evers energie opwekken via zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen en via relatief kleinere windturbines (40 tot 60 meter; zo hoog als een hoogspanningsmast).

De provincie Overijssel heeft het plan van de coöperatie alvast op hoofdlijnen door laten rekenen.

Het plan om zonne-energie op te wekken op parkeerplaatsen en daken lijkt financieel haalbaar. De coöperatie Westermaat Campus kan hier direct mee aan de slag gaan. Daarbij wordt ook gekeken hoe de biodiversiteit verbeterd kan worden; dus meer planten- en dierensoorten naar Westermaat Campus halen door onder meer zaaien, aanplanten en beschutting aanbieden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.