Ads Top

18 miljoen extra van het Rijk voor energietransitie op Zuid

Een bedrag van 18 miljoen. Dat krijgt Rotterdam-Zuid extra van het Rijk om wijken aardgasvrij te maken.

De gemeente gebruikt het bedrag onder meer voor de subsidie aan bewoners in Pendrecht en Reyeroord voor de overstap naar stadsverwarming. Daarnaast geeft het de wijken van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) een sociaaleconomische impuls: de energietransitie wordt waar mogelijk gekoppeld aan werk, scholing, (energie)armoede en gezondheid. En er starten pilots en onderzoeken over verduurzaming en energietransitie.

In een deel van de NPRZ-focuswijken start een proef om verduurzaming te combineren met de aanpak van achterstallig onderhoud bij VVE’s, met het samenvoegen en vergroten van woningen en met de herstructurering van gebieden.

Gebouweigenaren van zo’n 2.000 woningen in Pendrecht-Zuid ontvangen vandaag een financieel aanbod om vrijwillig over te stappen op stadsverwarming. De helft van deze 2000 woningen is van eigenaar-bewoners; zij betalen indien ze een eigen cv-ketel hebben zelf 1500 euro. Bij een aansluiting op een collectieve ketel is dat 1000 euro. Bewoners kunnen voor financiering een renteloze lening aanvragen.

Het Rijk heeft besloten dat alle huizen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Daarom zijn we in Rotterdam nu al aan het leren en innoveren. Rond 2017 is Rotterdam gestart met de eerste plannen om wijken van het aardgas af te halen. Met de gebiedsaanpakken aardgasvrij wordt Rotterdam wijk voor wijk van het aardgas afgehaald en aangesloten op een alternatieve, duurzame warmtevoorziening. Tegelijkertijd omvat de gebiedsaanpak een veel bredere inzet dan alleen het aardgasvrij maken. Want de gemeente wil met de gebiedsaanpak aardgasvrij ook de positie van de wijk en de bewoner verbeteren. Ook voor mensen in kwetsbare wijken die andere zorgen aan hun hoofd hebben. We doen dit in vijf wijken: Pendrecht, Groot-IJsselmonde (Reyeroord en Heindijk, Korendijk en omgeving), Bospolder-Tussendijken, Prinsenland-Het Lage Land en Rozenburg.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.