Ads Top

Energieprijzen stijgen voorlopig nog door

 


De lockdown in maart 2020 zorgde ervoor dat de vraag (vanuit bedrijven) naar stroom, gas en olie volledig instortte. Hierdoor waren er vorig jaar historisch lage energietarieven.

De olie- en gasmarkt zijn aan elkaar verbonden. De olieproductie is tijdens de coronacrisis flink teruggeschroefd om de afnemende vraag naar olie en gas te compenseren. Echter, door de huidige coronaversoepelingen komt het MKB weer op gang, trekt de economie weer aan en stijgt de vraag naar olie en gas weer. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, moet het aanbod – de olieproductie – weer worden verhoogd. Momenteel loopt het aanbod nog achter, waardoor de energietarieven in tegenstelling tot vorig jaar zomer, hoger zijn dan ooit.

Maar Easyswitch.nl voorspelt dat dit gaat veranderen. In de komende maanden zal het aanbod weer op niveau zijn, waardoor er balans komt op de energiemarkt en de prijzen van gas en stroom weer zakken naar pre-coronaprijzen.
 
Easyswitch.nl verwacht dat de energieprijzen vanaf juli dalen. Tel daarbij op dat er vaak juist gunstige energiedeals voorhanden zijn in het derde en vierde kwartaal, dus voor de Nederlandse huishoudens valt er waarschijnlijk weer wat te winnen deze zomer.
Met name voor vaste energiecontracten ziet het er rooskleurig uit.

Het is zo dat de variabele tarieven, die als ijkpunt gelden voor de besparing van de consument met vaste tarieven, erg laag waren vanaf 1 januari 2021 t/m 30 juni 2021. De verwachting is dat deze zullen stijgen, waardoor de vaste contracten relatief goedkoper worden en de besparing voor de consument met een vast tarief flink hoger zal worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.