Ads Top

Miljoenenimpuls voor smart grid-onderzoek Universiteit Twente

Onderzoekers van de Universiteit Twente werken al enige tijd aan de ontwikkeling van intelligente energienetwerken, oftewel smart grids. Dit vormt een belangrijk onderdeel in de energietransitie, zowel in Nederland als Europa.

Het belang hiervan werd onlangs onderstreept: er werden zes grote onderzoeksprojecten gehonoreerd waarbij de smart grid-vakgroep is betrokken. Met de projecten is in totaal zo’n 3,4 miljoen euro gemoeid.

Als er meer energie nodig is, wordt er in een energiecentrale meer brandstof toegevoegd, zoals kolen en gas. In het oude systeem volgt het opwekken van energie dus de vraag ernaar op. In het nieuwe systeem werkt het juist andersom: het opwekken van stroom is bij hernieuwbare energie moeilijk te controleren. In dit geval moet de vraag naar energie worden afgestemd op wat er wordt opgewekt.


het probleem kan gemakkelijk opgelost worden. Door intelligente afstemming van de verschillende energiestromen van het opwekken en afnemen van energie is het mogelijk om ruimte te creëren in het energienetwerk. Smart grids zorgen ervoor dat lokale coördinatie van energie kan plaatsvinden - energiemanagement genoemd - waardoor bijvoorbeeld enerzijds het overmatig opwekken van energie door PV-panelen en anderzijds een tekort aan laadpalen samenkomen en in balans worden gebracht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.