Ads Top

Proef met delen data energieleveranciers

Voor het eerst zullen drie energieleveranciers meedoen aan een proef waarbij consumenten via een digitaal systeem bepalen wie toegang krijgt tot hun energieverbruiksgegevens.

Die data zijn voor leveranciers bijvoorbeeld nodig om de klant een passend contract te kunnen aanbieden. Nieuw is dat ook zakelijke klanten energiedata kunnen delen van één of meerdere bedrijfsvestigingen.

De deelnemende energieleveranciers zijn Gazprom Energy, Anode Energie en Van Helder.

Van apps voor inzicht in het eigen energieverbruik tot het slim laden van elektrische auto’s: er komen steeds meer diensten waarbij je als klant een partij inzicht wilt geven in je energiegegevens. Toestemming geven voor het gebruik is nu vaak nog omslachtig. Ook verlies je als consument snel het overzicht.

Om het delen van energiedata eenvoudiger te maken voor klanten en diensten-aanbieders, werken de gezamenlijke netbeheerders aan een afsprakenstelsel rondom datadiensten. De klant heeft daarbij de volledige controle over zijn of haar verbruiksgegevens.

In de nieuwe pilot, kunnen voor het eerst ook zakelijke klanten meedoen: bedrijven kunnen per vestiging toestemming geven voor het gebruik van hun energiedata.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.