Ads Top

Amsterdam investeert in ontwikkeling groene vliegtuigbrandstof

De gemeente Amsterdam investeert in de ontwikkeling van groene klimaatneutrale vliegtuigbrandstof, synthetische kerosine.

Het bedrijf Synkero ontwikkelt die brandstof met meerdere partners, waaronder nu ook de gemeente. De brandstof zal in een nieuwe fabriek worden geproduceerd.

Synkero gaat een fabriek opzetten voor de productie van duurzame synthetische kerosine in het Amsterdamse havengebied. Vanuit dat gebied loopt al een kerosinepijplijn naar Schiphol. Het streven is om in 2025 te beginnen met de bouw van de fabriek en om er jaarlijks 50.000 ton aan duurzame kerosine te produceren. Op deze schaal wordt duurzame kerosine nog nergens ter wereld geproduceerd.

De investering van 250.000 euro wordt gedaan in de vorm van een subsidie, die het college deze week heeft toegekend. De zogenoemde ‘e-fuel’ wordt gemaakt via een chemisch proces met groene waterstof en CO2. De groene waterstof wordt geproduceerd uit water en duurzame elektriciteit. De CO2 wordt afgevangen in de industrie, of direct uit de lucht gefilterd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.