Ads Top

Bondskanselier Merkel en premier Solberg nemen NordLink officieel in gebruik

 

Door gezamenlijk op een 'digitale knop' te drukken, hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Noorse premier Erna Solberg een dezer dagen NordLink officieel in gebruik genomen. De groene kabel zal Duitse windenergie uitwisselen met Noorse waterkracht en twee systemen met elkaar verbinden die elkaar optimaal aanvullen.

NordLink is een onderzeese grensoverschrijdende hoogspanningsverbinding (interconnector) tussen Duitsland en Noorwegen. De groene kabel zal Duitse windenergie uitwisselen met Noorse waterkracht. Vanwege de lengte van het traject en de grote transmissiecapaciteit wordt gelijkstroom gebruikt voor transmissie met laag verlies. De twee kabels (positieve en negatieve pool) zijn aan beide uiteinden verbonden met convertorstations. De convertorstations zijn gebouwd in Wilster (Sleeswijk-Holstein) en Tonstad (Zuid-Noorwegen).

Op deze locaties wordt de elektriciteit omgezet van gelijkstroom in wisselstroom (of omgekeerd, afhankelijk van de transmissierichting) en ingevoerd in respectievelijk het Duitse en het Noorse wisselstroomtransmissienet voor de levering van groene stroom aan huishoudens en bedrijven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.