Ads Top

Concept energiestrategie Cleantech Regio in de inspraak

Inwoners kunnen reageren op de energiestrategie van Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, provincie Gelderland en de waterschappen Rijn & IJssel en Vallei en Veluwe.

Cleantech Regio verwacht 1,07 Terrawattuur (TWh) duurzame energie op te wekken in 2030 met ongeveer 15 windturbines, 660 hectare land en zonnepanelen op grote daken van boerderijen, bedrijven en kantoren. De regio heeft de hoeveelheid duurzame energie wel iets bijgesteld ten opzichte van de concept-RES. Uit onderzoek bleek dat er minder ruimte is voor windturbines dan gedacht.

Nieuw is dat de regio ook meer zonnepanelen op de grote daken wil stimuleren en deze optelt in de energiestrategie. Het is een ambitieus doel, want om dit te bereiken moet eenderde deel van alle geschikte grote daken vol komen te liggen met zonnepanelen. Daarnaast moet er een oplossing komen voor de opslag van zonne-energie. Want de zon schijnt soms heel fel, waardoor er veel energie vrijkomt, en soms schijnt de zon juist bijna niet. Bij het aantal windturbines zijn de 3 bestaande en de 3 beoogde windturbines bij Zutphen inbegrepen.

De ontwerp-RES 1.0 Cleantech Regio ligt vanaf 19 april tot en met 31 mei 2021 ter inzage bij betrokken gemeenten, waterschap Rijn & IJssel, waterschap Vallei en Veluwe en provincie Gelderland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.