Ads Top

'Groeipijn' op het elektriciteitsnet van Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee zijn veel wind- en zonneparken voor de productie van duurzame elektriciteit. Slechts 5 procent van de opgewekte elektriciteit wordt op het Zuid-Hollandse eiland gebruikt. De rest moet van het eiland getransporteerd worden.

Netbeheerder Stedin investeerde daarom al meer dan 100 miljoen euro in de uitbreiding van het Flakkeese net. De recente groei van zonnepanelen op stallen en loodsen op het eiland zorgt echter voor ‘groeipijn’. Stedin verwacht dat binnenkort de maximale capaciteit van een deel van het net wordt bereikt.

De groeipijn ontstaat omdat zonnepanelen erg in trek zijn bij bedrijven. Die leggen op stallen en loodsen honderden panelen tegelijk. Voor dit soort ‘zon-op-dak’-projecten kun je bij de Rijksoverheid SDE+-subsidie aanvragen. In 2020 is voor 82 van dit soort projecten op Goeree-Overflakkee subsidie door de Rijksoverheid toegezegd. Deze projecten moeten worden aangesloten op het ‘middenspanningsnet’ van Stedin. Ondanks de vele investeringen van Stedin is voor een deel van dit net de maximale capaciteit in zicht. Om het probleem structureel op te lossen, plaatst Stedin twee extra transformatoren in het verdeelstation bij Middelharnis. Deze klus is naar verwachting eind 2023 gereed.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.