Ads Top

NAM pompte Vries-10 leeg voor afronding goedkeuringsprocedure

Nog voordat het Ministerie van Economische Zaken alle procedures officieel had afgerond, was gaswinningsput Vries-10 bij de Asser wijk Marsdijk al leeggepompt.

Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe, RTV Noord, Platform Authentieke Journalistiek en Follow the Money naar aanleiding van de Shell Papers. De documenten zijn in 2019 opgevraagd in een WOB-verzoek om de banden tussen Shell en de overheid bloot te leggen.

Proefboringen in het gebied waren succesvol. Er was naar schatting 400 miljoen kubieke meter (m3) gas aanwezig. In maart 2016 bericht het ministerie aan de NAM een vergunning te zullen verlenen voor de ingebruikname van Vries-10.

In augustus 2016 produceert de NAM al bijna een miljoen m3 gas uit Vries-10. In de stukken die Assen daarover vrij heeft gegeven is niet terug te vinden dat de NAM hierover melding heeft gedaan bij de gemeente Assen.

Van de ruim 500 tips die zijn binnengekomen van meelezers met de Shell Papers, gaan er maar liefst 22 over het document waarin wordt benoemd dat de NAM de communicatie structureel klein wil houden. 'Dit document geeft aan dat er bewust wordt gekozen om mensen niet, te laat of op onmogelijke tijden te informeren', zo schrijft een tipgever.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.