Ads Top

Warmte Verzilverd is operationeel

Verwarming en sanitair warm water dankzij de restwarmte van industriële processen? In het Belgische Mortsel en Edegem gebeurt het. Minister van Energie Zuhal Demir draaide onlangs kraan van het coöperatieve warmtenet Warmte Verzilverd open: de restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek verwarmt nu de eerste industriële gebruiker.

Binnenkort sluiten ook verschillende bedrijven en iets meer dan 300 woningen aan op dit duurzame, collectieve verwarmingssysteem.


Warmte Verzilverd, een samenwerking tussen burgerenergiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower en de experten van Kelvin Solutions, werd in het najaar van 2019 opgericht om een innovatief warmtenet aan te leggen. Begin juli 2020 legde provinciegouverneur Cathy Berx de eerste leiding, daarna volgde er een heus huzarenstukje: op de site van Agfa-Gevaert werd de distributiecentrale gebouwd, die het warmtenet aanstuurt.

De verdere aanleg van het tracé – van warmtebron Gevaert tot de nieuwe woonwijk Minerve – gebeurde met ondergrondse horizontale boringen om zonder verkeershinder enkele drukke verkeersassen in Mortsel te kruisen. Na een geslaagde druktest van het warmtenet eind vorig jaar wordt vandaag, amper een half jaar na de eerste buislegging, de eerste warmte geleverd op de site Gevaert 4.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.