Ads Top

Klacht Indonesische Bankwijzer tegen ING vanwege financiering nieuwe kolencentrale

Vandaag dient de Indonesische Eerlijke Bankwijzer, Responsibank, een formele klacht in tegen ING omdat de bank met 592 miljoen dollar een nieuwe, tweede kolencentrale in Indonesië financiert. De kolencentrales, Cirebon 1 en 2, hebben geleid tot schade aan het milieu, schending van mensenrechten en corruptie.

ING financierde ook kolencentrale Cirebon 1 met 60 miljoen dollar en verstrekte daarnaast een lening van 182 miljoen dollar aan Marubeni, een van de bedrijven die Cirebon 2 bouwen.

Volgens Ah Maftuchan, coördinator Responsibank Indonesia, is ING medeverantwoordelijk voor de 'uitstoot van giftige stoffen in het milieu, schade voor boeren en vissers en doden door luchtverontreiniging. Iedere nieuwe kolencentrale in Indonesië leidt tot gemiddeld 600 extra doden per jaar.'

De klacht tegen ING is ingediend door Responsibank, de Indonesische Eerlijke Bankwijzer, die bestaat uit een coalitie van 13 Indonesische NGO’s. Responsibank is onderdeel van Fair Finance International, waar ook de Nederlandse Eerlijke Bankwijzer deel van uitmaakt. De klacht is gericht aan Steven van Rijswijk, CEO van ING.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.