Ads Top

Gemeente Amsterdam start verkoop AEB

De gemeente Amsterdam start met de verkoop van haar 100%-aandelenbelang in Afval Energie Bedrijf AEB Holding N.V. (AEB). Geïnteresseerde partijen kunnen hun belangstelling kenbaar maken.

De verkoop verloopt via een competitief verkoopproces (‘controlled auction process’) dat naar verwachting doorloopt tot in de tweede helft van dit jaar. Het verkoopproces start met een zogenoemde pre-kwalificatiefase waarin partijen die interesse hebben zich kunnen melden. In deze fase wordt informatie opgevraagd bij en over de geïnteresseerde partijen, zodat alleen partijen die voldoen aan bepaalde basisvereisten toegelaten worden tot het verkoopproces. Het gaat daarbij onder meer om eisen aan de financiële draagkracht en aan de integriteit. Het verkoopproces zal vervolgens bestaan uit meerdere biedingsfases.

In het ‘go’-besluit van 12 januari 2021 heeft de gemeente de uitgangspunten voor de verkoop vastgesteld. De prijs is het belangrijkste verkoopcriterium. Daarnaast zijn diverse andere thema’s van belang. Zo moet de potentiële koper transactiezekerheid kunnen bieden. Ook zoekt de gemeente voor AEB een nieuwe aandeelhouder met een langetermijnperspectief, die AEB in staat stelt om haar belangrijke rol voor de stad en haar inwoners (afvalverwerking, warmtelevering) te blijven vervullen en verder te verduurzamen. Om zeker te stellen dat AEB in goede handen overgaat, zal de gemeente geïnteresseerde partijen onder meer vragen om hun visie op de strategie van AEB en op de ambitie van AEB om te investeren in de afvang van CO2-uitstoot. Ook het behoud van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden bij AEB zijn onderdeel van de verkoopcriteria.

De gemeente verkoopt 100% van de aandelen in AEB. De dochtervennootschappen van AEB maken onderdeel uit van de transactie. Het gaat om AEB Bio-energiecentrale B.V., dat de nieuwe biomassa-energiecentrale exploiteert, en AEB Exploitatie B.V. (het afvalenergie bedrijf). AEB heeft ook een 40%-belang in Recycling Service Centrum B.V., dat sociaal werk en recycling combineert. AEB’s voormalige 50%-belang in Westpoort Warmte (het westelijke warmtenet) is op 1 maart 2021 overgenomen door de gemeente.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.