Ads Top

Stedin investeert 584 miljoen euro in energietransitie

Stedin investeert in 2021 584 miljoen euro voor het aanleggen, vervangen en digitaliseren van haar gas- en elektriciteitsnetten. In 2015, het jaar dat het klimaatakkoord in Parijs werd getekend, was dat nog 360 miljoen euro.

Totaal legt Stedin dit jaar 680 km elektriciteitskabels en 242 kilometer aan gasleidingen aan en installeert 247.000 slimme energiemeters. Verder is Stedin aan de slag in een aantal grote projecten in de regio.

Stedin breidt de capaciteit van het verdeelstation aan de Houtrustweg uit. Hiermee garandeert de netbeheerder voldoende capaciteit voor heel Scheveningen. Een druk toeristisch gebied met veel ontwikkelingen en bedrijvigheid. Na dit project breidt Stedin ook het station aan de Vijzelstraat uit. Dit verstevigt het elektriciteitsnet in dit gebied nog meer. Het project aan de Houtrustweg loopt tot eind 2021.

In Leidschendam is het winkelcentrum uitgebreid en heropend onder een nieuwe naam: ‘Mall of the Netherlands’. Het moet het grootste winkelcentrum van Nederland worden. Het nabijgelegen verdeelstation aan de  Noordsingel werd al maximaal gebruikt en heeft Stedin vanwege de uitbreiding van het winkelcentrum uitgebreid met een vermogen van 30.000 kilowatt. Het project is gestart in 2019 en dit jaar klaar.

Op het eiland Goeree-Overflakkee wordt veel duurzame elektriciteit opgewekt. Het aanbod groeit hier jaarlijks nog steeds. Om de grote hoeveelheden groene stroom te kunnen verwerken, is Stedin in 2010 gestart met een grootscheepse uitbreiding van het verdeelstation in Middelharnis. Gefaseerd plaatst Stedin zes grote transformatoren. Ook is er een nieuwe verbinding aangelegd onder het Haringvliet naar het havengebied van Rotterdam. Alle investeringen zijn nodig om de duurzame energie, soms oplopend tot 390.000 kilowatt, het eiland af te transporteren.

Een van de belangrijkste verdeelstations van Rotterdam staat aan de Dr. Zamenhofstraat. Het voorziet het gehele oosten van de stad tot aan de snelweg bij Brienenoord van stroom: zo’n 250.000 huishoudens en bedrijven, maar ook de metro en de Erasmus Universiteit. De schakelinstallatie, ook wel het hart van het station genoemd, was aan vervanging toe. Stedin rondt het project begin 2022 af.   

Het Utrechtse Science Park breidt steeds meer uit. Naast de hogescholen, de universiteit, onderzoeksinstituten en ziekenhuis het UMC, vestigt het RIVM er zich binnenkort ook. Vanwege de uitbreidingen was een derde transformator nodig in het verdeelstation aan de Sorbonnelaan. Deze transformator levert een extra vermogen van 25.000 kilowatt. Het project is gestart in 2017 en in 2021 af.

In Leusden is er veel extra capaciteit op het elektriciteitsnet nodig. Een woonwijk wordt gasloos, er komen een nieuwe biogascentrale, een koelvriescentrale, en een aantal bedrijven breiden uit. In totaal groeit de vraag met zo’n 18.000 kilowatt. In het verdeelstation van Leusden is een extra transformator geplaatst en moeten er nieuwe 10 kilometerlange elektriciteitskabels van 50.000 Volt naar het hoofdverdeelstation in Soest worden getrokken. Het project is begin 2022 klaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.