Ads Top

Arriva gaat voor groen

De bussen van Arriva in de Achterhoek en Rivierenland, die tot voor kort allemaal op diesel reden, rijden nu op een alternatieve brandstof, Hydrotreated Vegetable Oil (HVO).

Door HVO te tanken, stoten de bussen 90 procent minder CO2 uit. Dit is één van de maatregelen die Arriva inzet om in 2025 CO2-neutraal te werken. In december gaat Arriva in samenwerking met de provincie Gelderland bovendien van start met het rijden van tien nieuwe waterstofbussen.

In de Achterhoek en Rivierenland rijdt het gros van de bussen nu volledig op HVO. Uitzondering vormen enkele bussen in de regio Zutphen. Die bussen rijden voorlopig op een combinatie van HVO en diesel totdat er een HVO-tankvoorziening in de omgeving is.

De reiziger merkt niets van deze stap op weg naar een duurzamere inzet door Arriva. De bussen rijden op dezelfde manier. Maar verschil door het gebruik van HVO is er wel degelijk. Deze alternatieve brandstof, die wordt gemaakt van afgewerkte vetten en oliën, zorgt namelijk voor een reductie van de CO2-uitstoot met 90% ten opzichte van diesel. Arriva voorziet de bussen van speciaal gemaakte HVO-logo’s om deze verduurzaming ook voor de reiziger zichtbaar te maken.

Arriva is bekend met de inzet van HVO. Zo wordt deze synthetische brandstof al structureel gebruikt in de bussen van de vestiging Oosterwolde in Friesland. Ook wordt het toegepast voor de Arrivabussen van de landside service op Schiphol en voor de verwarming van Limburgse Arriva bussen. Verder doet Arriva een HVO-proef met twee GTW treinen in Noord Nederland. De 18 nieuwe WINK-treinen in het noorden rijden allemaal op HVO. Ter illustratie: dit jaar zet Arriva Nederland in totaal 5,7 miljoen liter HVO in. Dit levert een besparing op van ruim 18 miljoen kilogram CO2 ten opzichte van diesel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.