Ads Top

Amsterdam en Liander vragen bedrijfsleven mee te denken over energiesysteem van toekomst

De belasting van het elektriciteitsnet in Amsterdam groeit met een factor 3 tot 4,5 tot 2050. Dat komt onder andere door de groei van de stad, de energietransitie en de toenemende digitalisering van de samenleving.

Dit staat in de nieuwe update van de Themastudie Elektriciteit Amsterdam, die vandaag door Liander is gepubliceerd. Om te zorgen dat de elektriciteitsvoorziening klaar is voor de toekomst werken de gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander nauw samen op het gebied van innovatie en het efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet.

Slimme oplossingen zijn hard nodig nu het steeds drukker wordt op het elektriciteitsnet. Door innovatie willen de gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander samen onnodige, kostbare uitbreidingen van het elektriciteitsnet beperken en knelpunten op het net waar mogelijk voorkomen. Uit de Themastudie Elektriciteit Amsterdam (TSA) 2.0 blijkt onder meer dat flexibiliteit, het beter afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit gedurende de dag, de belasting van het net in de hoofdstad kan verminderen met maximaal 30%. Hierdoor is er minder uitbreiding nodig en ontstaan minder snel knelpunten.

Liander breidt het elektriciteitsnet in Amsterdam al flink uit. In bijvoorbeeld de Nieuwe Meer, Bijlmer-Noord en aan de Karperweg worden bestaande elektriciteitsstations verzwaard. Voor de bouw van nieuwe stations in onder meer Strandeiland, het Havengebied en Noord is Liander met de gemeente in gesprek over geschikte locaties.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.