Ads Top

Biogasproductie door rioolwaterzuiveringsinstallaties piekt

Rioolwaterzuiveringsinstallaties produceerden in 2019 bijna 125 miljoen kubieke meter biogas, 7,5 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste productie ooit.

Met dit biogas werd 181 miljoen kWh aan elektriciteit geproduceerd, 4,5 procent meer dan een jaar eerder en ongeveer evenveel als het jaarverbruik van 66 duizend huishoudens. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

In 2019 kwam ongeveer 17 procent van de totale biogasproductie in Nederland uit rioolwaterzuiveringsinstallaties. Twee derde werd gebruikt voor opwekking van elektriciteit (181 miljoen kWh) en warmte (1 369 terajoule) door verbranding in gasmotoren. In totaal kwam 22,5 procent van alle in 2019 uit biogas geproduceerde hernieuwbare elektriciteit, van biogas uit rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Verder werd 12 procent van het biogas afgeleverd aan derden, bijvoorbeeld aan naastgelegen bedrijven. Daarnaast werd bijna 5 procent omgezet in groen gas, een verdubbeling ten opzichte van 2018. Het groen gas wordt veelal extern afgeleverd, onder andere aan het aardgasnet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.