Ads Top

Technische primeur voor windenergie bij Katoen Natie

De Belgische netbeheerder Fluvius realiseerde eind 2019 een technische primeur bij de logistieke groep Katoen Natie in Kallo. Twee windturbines van Wind aan de Stroom werden  rechtstreeks gekoppeld aan de elektriciteitscabine van de logistieke site. Gecombineerd met de al aanwezige zonnepanelen, haalde Katoen Natie in december 2019 bijna 70 procent van zijn elektriciteit uit lokale hernieuwbare energiebronnen.

De logistieke groep Katoen Natie heeft op Linkeroever een belangrijke vestiging voor de verwerking, behandeling, verpakking en opslag van (petro)chemische plastics. De site vraagt een vermogen van 4 MW aan elektriciteit. Een deel van dat verbruik wordt rechtstreeks opgevangen door een grote installatie zonnepanelen van 4 MWp op de site.

Katoen Natie wilde ook windenergie inschakelen, om zijn elektriciteitsbehoefte maximaal in te vullen. Het bedrijf overwoog twee windturbines op zijn havenconcessie in Kallo, die eigendom zijn van windparkbeheerder Wind aan de Stroom. De twee windturbines kunnen samen op vol vermogen 6,4 MWp elektriciteit leveren.

Er waren verschillende technische uitdagingen. De twee windturbines zijn immers aangesloten op een 30 kV-net, terwijl de site van Katoen Natie werkt op een ander net met een spanning van 15 kV. De integrale site van Katoen Natie omlussen met voldoende redundantie naar een ander net zou zowel praktisch als financieel onhaalbaar zijn.

Fluvius koppelde de bedrijfscabine van Katoen Natie met een van zijn hoofdstations op Linkeroever. Katoen Natie investeerde daarnaast in twee grote transformatoren op de site die de windturbinespanning op 30 kV kunnen omzetten naar 15 kV.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.