Ads Top

'Aantal beoogde laadpalen in klimaatakkoord deels overbodig'

De energienota stijgt mogelijk met tientallen euro’s door de toename aan warmtepompen en elektrische auto’s. Nu toont onderzoek van Rick Wolbertus (Hogeschool van Amsterdam) aan dat Nederland met veel minder laadpalen toe kan dan is afgesproken in het klimaatakkoord. Daarin staat dat in de komende tien jaar tot circa 1,7 miljoen laadpunten nodig zijn om de klimaatdoelen voor elektrisch vervoer te halen. Maar volgens Wolbertus is dat aantal gebaseerd op verouderde analyses.

Nederland heeft op dit moment al één van de meest dichte netwerken van openbare laadstations ter wereld; zeven elektrische voertuigen delen gemiddeld 1 laadstation. “Maar als we efficiënter met onze laadpalen omgaan, kunnen we al in 2025 naar twee keer zoveel auto’s per laadpaal toe”, voorspelt Wolbertus.

Laadstations worden nu voor 30-40 procent van de tijd bezet gehouden, terwijl het daadwerkelijke opladen minder tijd in beslag neemt. Dit komt grotendeels omdat een beperkt maar substantieel deel van de elektrische rijders de auto langer dan een dag op de laadplek laat staan.

Dat is niet verwonderlijk. Veel gemeenten hebben stimuleringsmaatregelen geïntroduceerd om een ‘boost’ te geven aan elektrisch rijden. Zo kunnen elektrische rijders in sommige steden bijvoorbeeld gratis parkeren tijdens het laden. Ook worden ze vaak niet beboet voor het langer dan nodig bezet houden van een laadstation. “Dit heeft de verkoop van elektrische auto’s extra gestimuleerd, en dat is goed,” benadrukt Wolbertus, “maar de komende jaren is ander beleid nodig.”

Om gemeenten te helpen de efficiëntie per laadpaal te vergroten heeft Wolbertus een simulatiemodel ontwikkeld. Daarin zijn allerlei externe factoren meegenomen, zoals parkeerbeleid, technologische vernieuwingen en verkoopcijfers. De techniek ontwikkelt zich snel. De batterijen worden groter en beter. Het soort elektrische auto’s verandert. Bijvoorbeeld van hybride naar helemaal elektrisch. Mensen hoeven straks minder vaak te laden. Ook dat betekent dat het laadgedrag en de behoefte aan laadpalen snel kunnen veranderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.