Ads Top

Flinterdunne zonnecel wekt evenveel energie op als traditionele zonnecel

Wetenschappers van UHasselt, imec, VITO en internationale partners binnen het consortium PERCISTAND, zijn er naar eigen zeggen als eerste in geslaagd om met een dunnefilmzonnecel een energie-efficiëntie van 25 procent te behalen. Daarmee wekt deze flinterdunne zonnecel evenveel energie op als een traditionele silicium zonnecel.

Een traditioneel zonnepaneel bestaat uit één laag, meestal gemaakt uit silicium. Het consortium gebruik voor deze zonnecellen twee verschillende materialen die elkaar versterken. Enkele partners werken rond de onderste laag voor de zonnecel, de bottomcel, andere partners werken dan weer rond de bovenste laag, de topcel.

Op dit moment heeft men resultaten bereikt op zonnecellen van ongeveer 1cm², het vermoeden bestaat dat binnen een achttal jaar deze panelen op de markt te koop zullen zijn.

Het onderzoeksproject PERCISTAND kan rekenen op een financiering van 5 miljoen euro van het Europese Horizon 2020. Het consortium bestaat uit twaalf internationale partners: imec, UHasselt, VITO (verenigd in EnergyVille), TNO, Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg, Karlsruhe Institute of Technology, Empa Switzerland, National Centre for Scientific Research – Institute PV France (CNRS-IPVF), Solaronix Switzerland, NICE Solar Energy, Australian National University en National Renewable Energy Laboratory USA.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.