Ads Top

Liander start als eerste met congestiemanagement

Liander gaat als eerste regionale netbeheerder congestiemanagement toepassen rond een knelpunt in het elektriciteitsnet. Daarmee kan het bedrijf de schaarse capaciteit van het net in het Gelderse Neerijnen efficiënter verdelen.

Congestiemanagement is een in de Netcode Elektriciteit vastgelegd systeem om de beschikbare transportcapaciteit van het elektriciteitsnet eerlijk en efficiënt te verdelen als in een bepaald deel van het net onvoldoende capaciteit is voor alle afnemers of opwekkers.

Bedrijven, instellingen en bijvoorbeeld producenten van wind- of zonnestroom geven vervolgens per dag aangeven tegen welke prijs zij hun elektriciteitsverbruik kunnen minderen of stroom kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Liander gaat hierbij gebruikmaken van het online platform Gopacs, een samenwerking tussen de regionale netbeheerders en Tennet.

Uit onderzoek blijkt dat er in Neerijnen voldoende grootverbruikers zoals tuinders zijn die bij topdrukte op het elektriciteitsnet tegen een vergoeding minder elektriciteit willen verbruiken of extra elektrisch vermogen willen leveren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.