Ads Top

Minister Wiebes geeft startsein bouw stikstofinstallatie Zuidbroek

Maandagmiddag 9 maart heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat het startsein gegeven voor de bouw van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek.

De nieuwe installatie is een essentiële bouwsteen van de kabinetsplannen om de gaswinning versneld af te bouwen en zal medio 2022 in gebruik worden genomen.

In 2018 besloot het kabinet de gaswinning in Groningen de komende jaren versneld af te bouwen naar nul. Om de afhankelijkheid van Groningengas te verminderen importeert Nederland meer gas vanuit het buitenland. Dit gas heeft echter een andere samenstelling. Daarom bouwt Gasunie Transport Services een nieuwe stikstofinstallatie bij het Groningse Zuidbroek naast de bestaande stikstofinstallatie.

In een stikstofinstallatie wordt stikstof uit de lucht gehaald en vermengd met het hoogcalorische buitenlandse gas. Zo krijgt het dezelfde samenstelling als Groningengas en is het geschikt voor huishoudens en bedrijven. Zuidbroek maakt vanaf de ingebruikname medio 2022 een reductie mogelijk van het Groningengas van ongeveer 7 miljard kuub per jaar.

De stikstofinstallatie bij Zuidbroek zal worden gebouwd door het Amerikaanse Air Products. De installatie beslaat een terrein van ongeveer 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 m3 stikstof per uur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.