Ads Top

Zonnepark Welschap officieel geopend

Samen lokaal energie opwekken. Dat was de wens van vliegbasis Eindhoven en vijf samenwerkende Brabantse energiecoöperaties. Met de officiële opening van Zonnepark Welschap is die wens in vervulling gegaan. In totaal telt het park op het terrein van de vliegbasis 11.040 zonnepanelen die samen stroom opwekken voor meer dan 900 huishoudens. Daarmee is Zonnepark Welschap het grootste volledig door leden gefinancierde energieproject van Nederland.

Zonnepark Welschap is een zogenoemd postcoderoosproject. Het betekent dat alle omwonenden (binnen een aangrenzend postcodegebied) in het zonnepark kunnen deelnemen. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser opende het park: "Wij vinden het belangrijk om goed om te gaan met onze omgeving en ook zichtbaar te zijn. Zonnepark Welschap is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen Defensie en omwonenden. Wij stellen ons terrein, vliegbasis Eindhoven, beschikbaar voor energiecoöperaties en de huishoudens profiteren van de opbrengst van hun zonnepanelen."

Normaal gesproken investeert een deelnemer in een postcoderoosproject vooraf in een aantal zonnepanelen. Hij krijgt daar een belastingvoordeel op zijn energierekening voor terug. Uniek bij zonnepark Welschap is dat omwonenden ook kunnen deelnemen zonder vooraf geld in te leggen. Zij ontvangen hetzelfde belastingvoordeel, maar hierop wordt een bijdrage ingehouden. Van die bijdrage wordt de rente en afschrijving van de panelen betaald. Zo kan echt iedereen meedoen.

Greenchoice is partner in het project. Samen met Triodos Bank maakt de groene energieleverancier de deelname zonder inleg vooraf mogelijk.

Verder ondersteunt Greenchoice de coöperatie Zonnepark Welschap bij het uitvoeren van het project en neemt de groene energieleverancier de geproduceerde zonnestroom af. Ook zorgt Greenchoice voor een continue geldstroom naar de coöperatie; voor iedere klant die de coöperatie aanbrengt, krijgt het een vergoeding.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.