Ads Top

Stille windmolens en weinig slagschaduw bij Windpark

Omwonenden van Windpark de Groene Delta bij Nijmegen krijgen zo min mogelijk last van de slagschaduw van de windmolens. Dat heeft energieleverancier ENGIE Energie Nederland toegezegd in overleg met de Provincie Gelderland. Daarnaast beloofde de energieleverancier dat de windturbines zo stil mogelijk zijn om geluidsoverlast te beperken. Daarmee komt ENGIE tegemoet aan de wensen van omwonenden.

De aanleg van de twee windturbines van Windpark De Groene Delta bij Nijmegen kan doorgaan. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten. GS steldende omgevingsvergunning vast. Daarin concluderen zij dat het windpark voldoet aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening en de bouwkundige eisen.

We hadden de provincie aangedrongen op verdere maatregelen tegen geluidsoverlast en slagschaduw. Gedeputeerde Peter Drenth is blij met de toezegging van ENGIE: ‘Het is heel goed dat het project nu van start kan. Veel insprekers maakten zich zorgen over slagschaduw en geluidsoverlast. ENGIE heeft daar goed naar geluisterd’.

Omwonenden konden eind vorig jaar hun mening laten horen over de plannen voor het windmolenpark. Er zijn 108 inspraakreacties binnengekomen. Die gingen vooral over verwachte overlast, waardedaling van woningen en de wijze waarop de omgeving bij de plannen is betrokken. Het is nog niet bekend welk type windmolen er komt te staan. ENGIE wil ervoor zorgen dat omwonenden zo min mogelijk last hebben van slagschaduw en zal bij de keuze voor het type bij gelijke geschiktheid voor het stilste type kiezen.

De windmolens leveren 5 tot 9 megawatt op. Daarmee kunnen ze ongeveer 5.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Provincie Gelderland moet in 2020 230,5 megawatt aan windenergie kunnen opwekken. Dat komt neer op ongeveer 93 windmolens. Windpark De Groene Delta levert hiervoor een belangrijke bijdrage.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.