Ads Top

Bedrijven en overheden willen duurzame warmte- en koude voor Assen-Zuid

Tien bedrijven en overheden slaan de handen ineen en starten een haalbaarheidsonderzoek voor de ontwikkeling van een netwerk voor het duurzaam verwarmen en koelen van kantoren in Assen-Zuid. Dat staat in de intentieovereenkomst die op donderdag 7 maart 2019 ondertekend ist. Het haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd door ENGIE, in opdracht van de deelnemers aan de samenwerking.

Het doel van dit initiatief is om in Assen-Zuid aardgas te vervangen door duurzame warmte en koude. Dit kan gebeuren via een warmte- en koude netwerk waarop de gebouwen van onder meer het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, het Rijksvastgoedbedrijf, Icare en GGZ Drenthe een aansluiting kunnen krijgen. De warmte en koude kan duurzaam worden geproduceerd met een slimme combinatie van ondergrondse warmte- en koude opslag (WKO), warmtepompen en het gebruik van oppervlaktewater van het Anreeperdiep.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, de gemeente Assen en de provincie Drenthe zijn eind 2017 een procedure gestart om een partij te selecteren met de beste visie op de verduurzaming van de energievoorziening van WZA en haar omgeving. “ENGIE is geselecteerd als innovatieve partij met het meest onderscheidende voorstel voor de aanpak van deze gebiedsontwikkeling. Zij heeft met haar voorstellen, aanpak en visie de beste invulling gegeven voor dit nieuwe (duurzame) energielandschap en is met gezamenlijke gedragen optimale oplossingen gekomen ondanks de complexiteit”. Bovendien bedenkt en levert ENGIE alle nodige technische dienstverlening.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft behoefte aan warmte én koude voor haar in Assen-Zuid gelegen kantoorpand. Ze wil verkennen of en zo ja op welke wijze en op welke termijn in deze warmte- en koude vraag kan worden voorzien met behulp van duurzame energiebronnen. Vanboeijen en GGZ Drenthe hebben beide behoefte aan warmte én koude voor in Assen-Zuid gelegen panden. Zij willen hierin op langere termijn, al dan niet in combinatie met nieuwbouw, voorzien worden door een duurzame energiebron. Interzorg heeft behoefte aan warmte én koude voor haar in Assen-Zuid gelegen panden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.