Ads Top

Oxxio winnaar opnieuw Pricewise Energie Awards

Na een turbulent jaar op de energiemarkt in 2018, waarin de energietarieven en -belastingen harder zijn gestegen dan verwacht, is het Oxxio gelukt om voor de derde keer de Pricewise Energie Award te winnen. Energiereuzen Nuon/Vattenfall en Eneco scoren een tweede en derde plaats. Powerpeers is de winnaar van de nieuwe categorie ‘beste groene leverancier’.

De uitslagen van de Pricewise Energie Awards 2018 zijn gebaseerd op duizenden klantreviews en de prijsstelling van energiecontracten op basis van miljoenen energievergelijkingen. Alle energieleveranciers scoren dit jaar tussen een 7,2 en een 8,3 op klanttevredenheid. Dit is de conclusie van het onderzoek dat online consumenten-adviseur Pricewise uitvoerde ten behoeve van de jaarlijkse Energie Awards.

2018 was een veelbewogen jaar voor energieleveranciers. Er vonden niet alleen overnames plaats, maar er vielen ook leveranciers om. Als gevolg van de aangekondigde stijgende energietarieven en -belastingen is de energierekening flink gestegen. In 2018 stapte een recordaantal consumenten over naar een andere leverancier.

Nederland telde in 2018 rond de 40 leveranciers met een landelijk bereik. Het energielandschap was gedurende het hele jaar sterk in beweging. Energieleverancier EnergieFlex viel om als gevolg van administratieve en financiële problemen. In de eerste maanden van 2019 volgde Robin Energie. Ook vond er een aantal consolidaties plaats; Greenchoice nam Qurrent over en Budget Energie en NLE fuseerden. Ook gaat het merk Nuon verdwijnen ten faveure van Vattenfall. En begin 2019 kondigde Vattenfall aan DELTA Energie over te nemen. Daarnaast ging Eneco in 2018 in de verkoop.

Per 1 januari stegen de energietarieven aanzienlijk, met maar liefst 17 procent ten opzichte van 1 juli 2018. De energierekening gebaseerd op een variabel contract voor een driepersoonshuishouden (met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas) steeg met maar liefst gemiddeld 327 euro. Deze stijging werd veroorzaakt door onder andere de toenemende inkoopprijzen voor gas en stroom in 2018 én de stijging in belastingheffingen en de Opslag Duurzame Energie (ODE). Tegelijkertijd werd de belastingvermindering op energie verlaagd. De tariefverschillen tussen leveranciers bleven echter groot. De urgentie voor consumenten om te vergelijken en over te stappen bleek daardoor groter dan ooit. In 2018 stapte een recordaantal van 1,4 miljoen consumenten over van energieleverancier. Dat is een toename van 7,7 procent ten opzichte van 2017.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.