Ads Top

De Moor krijgt last onder dwangsom voor privaat beheer energienet

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) draagt André De Moor Holding BV op voor 26 april een publieke netbeheerder aan te wijzen voor het beheer van haar elektriciteits- en gasnet. Doet De Moor dit niet, dan moet het bedrijf een dwangsom betalen van 1000 euro per dag met een maximum van 100.000 euro.

De Moor beheert een privaat elektriciteits- en gasnet op een bedrijventerrein in Leeuwarden. Gebruikers van de bedrijfseenheden op dit terrein hebben daardoor geen vrije keuze voor een energieleverancier en de hoogte van de energietransportkosten wordt door De Moor bepaald. Daarnaast is de veiligheid van het net niet gewaarborgd. Gebruikers hadden klachten ingediend bij de ACM.

Privaat beheer van een elektriciteits- of gasnet is alleen toegestaan als de eigenaar daarvoor een ontheffing heeft van de ACM. De ACM verleent zo’n ontheffing alleen als de aangesloten afnemers om technische of veiligheidsredenen met elkaar verbonden moeten zijn of als de energie grotendeels wordt gebruikt door de eigenaar van het net en de partijen die aan hem zijn verbonden.

De ACM had De Moor in mei 2018 gesommeerd om uiterlijk september dat jaar een publieke netbeheerder aan te wijzen. Dit betekent dat De Moor aan een publieke netbeheerder een brief moet sturen, waarin hij aangeeft het net over te willen dragen. Dat heeft hij niet gedaan en daarom krijgt hij nu de last onder dwangsom. Als De Moor een publieke netbeheerder aanwijst, dan kunnen de gebruikers zelf hun energieleverancier kiezen en worden hun energietransporttarieven door de ACM vastgesteld. Daarnaast draagt de aangewezen netbeheerder zorg voor een net dat aan de wettelijke veiligheidsvereisten voldoet

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.