Ads Top

Zonnepark Valgenweg Farmsum volgend jaar klaar

Aan de Valgenweg in Farmsum komt volgend jaar een zonnepark dat stroom biedt aan bijna 6600 huishoudens. Het park wordt 16 hectare groot en krijgt 57.000 zonnepanelen. Bronnen VanOns ontwikkelt het zonnepark samen met de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum, Groningen Seaports, Wirsol en Eneco. Bronnen VanOns is een coöperatieve ontwikkelaar. Dat betekent dat lokale bewoners mede-eigenaar worden van het park. Maandag 25 februari gaf gedeputeerde Nienke Homan samen met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen het officiële startsein voor het project.

Bronnen VanOns is een coöperatieve ontwikkelaar die zorgt dat lokale bewoners (zowel particulieren als bedrijven) meer zeggenschap krijgen over waar en hoe er duurzame energie wordt geproduceerd. Dat doet de ontwikkelaar door de lokale omgeving mede-eigenaar te maken van zonneparken. Zij kunnen samen een lokale energiecoöperatie oprichten. Zo blijven de opbrengsten in de regio en kan dit geld weer besteed worden aan nieuwe projecten op het gebied van duurzaamheid of leefbaarheid. Hiervoor is samen met de noordelijke natuur- en milieufederaties en ruim 90 lokale energiecoöperaties het Manifest Zonneparken Noord-Nederland opgesteld. 25% van het zonnepark in Farmsum wordt straks eigendom van de lokale omgeving. In 2020 moet het park klaar zijn.

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe ondersteunen lokale energiecoöperaties bij de totstandkoming van coöperatieve zon- en windprojecten. In Groningen is er extra geld beschikbaar vanuit de aardbevingscompensatiegelden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.