Ads Top

Grootste groen gas producent Benelux vindt de weg bij Liander

Omrin was al biogasproducent, maar de afgelopen jaren hebben de aandeelhoudende gemeenten 5 miljoen euro geïnvesteerd in een gasopwerkingsinstallatie die het biogas nu omzet naar groen gas. Met die nieuwe installatie, de grootste in de Benelux, zal 14 miljoen m³ groen gas per jaar geproduceerd worden. Hiervan wordt 1 miljoen m³ gebruikt voor het Omrin groengastankstation, waar hun eigen vuilnisophaalwagens (ca. 60) op rijden.

Het overige deel wordt in het Liander-netwerk gevoed. Met deze productie verduurzaamt Omrin 20 procent van het jaarlijks gasverbruik in het gebied rondom Joure en Heerenveen en wordt een hoeveelheid duurzame energie geproduceerd gelijk aan 100.000 woningen met zonnepanelen.

Omrin ervaart de voordelen van de recente uitwisseling met Enexis: de hogedruk gasnetwerken van Oudehaske (oud Enexis-gebied) en Heerenveen worden namelijk met elkaar verbonden. Met een drukopwaardering van 4 naar 8 bar in het netwerk van Heerenveen, zorgt dit ervoor dat het groene gas van Omrin het hele jaar naar voldoende gasafnemers getransporteerd kan worden. Daarnaast zijn er nieuwe gasonderstation-instellingen nodig om ervoor te zorgen dat het duurzame gas voorrang krijgt op het ‘grijze’ gas. De kwaliteit van het gas wordt continue gemonitord in het bedrijfsvoeringcentrum in Haarlem.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.