Ads Top

Stedin gaat vier jaar rijden in nieuwe waterstofauto's van Toyota

Een dezer dagen nam Baerte de Brey namens Stedin twee Toyota Mirai’s in ontvangst. Deze waterstofauto’s worden de komende vier jaar door alle werknemers van het bedrijf gebruikt, van directie tot monteurs. Stedin wil met de twee Toyota’s Mirai aantonen dat rijden op waterstof nu al zeer effectief is.

Waterstof is een duurzame brandstof voor het opwekken van ultra schone elektrische energie en niet alleen geschikt voor het aandrijven van auto’s zoals de Toyota Mirai. Stedin doet daarom onderzoek naar mogelijkheden om waterstof ook te gebruiken om pieken in het stroomnetwerk op te vangen. Frans van de Noort, directeur Operations Stedin: “Netbeheerder Stedin wil haar wagenpark verduurzamen; we willen een groot deel van ons wagenpark zero-emission gemaakt hebben in 2020. Dat is een enorme uitdaging, want we hebben met 1.700 bestelauto’s, 900 personenauto’s 600 private leaseauto’s een van de grootste bedrijfswagenparken van Nederland. Natuurlijk zetten we in op elektrisch vervoer. En tegelijkertijd is waterstof een interessant alternatief. Op dit moment onderzoekt Stedin in de Utrechtse wijk Lombok al hoe het technisch werkt om pieken in het stroomnetwerk op te vangen door gebruik te maken van Vehicle2Grid. Ook willen wij kijken of er binnen onze organisatie draagvlak is om op deze manier  zero-emission te realiseren.”

De Toyota Mirai is ’s werelds eerste in serieproductie genomen brandstofcelauto die te koop is voor het publiek. Waterstof wordt in de ‘Fuel Cell Stack’ omgezet in elektriciteit die vervolgens de 114 kW/155 pk sterke elektromotor aandrijft. Daarmee is de Toyota Mirai een ‘zero emission’-auto; uit de uitlaat komt slechts waterdamp. De actieradius van de Toyota Mirai is vergelijkbaar met die van een benzineauto. Voor de opslag van waterstof heeft Toyota extreem sterke, lichtgewicht tanks ontwikkeld. Elke Mirai heeft twee van deze tanks aan boord. Op dit moment zijn er 2 waterstoftankstations waar getankt kan worden; in Rhoon en Helmond.
Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.