Ads Top

Europees Parlement stemt voor vereenvoudiging energie-etiket op huishoudelijke apparaten

Het Europees Parlement heeft nieuwe regels over de herziening van de energie-etiketten op apparaten goedgekeurd. De nieuwe regels moeten de etiketten met de A-G schaal weer in ere herstellen, zonder alle plusjes. Detailhandel Nederland is blij met de goedkeuring. Het Europees Parlement heeft belangrijke punten van Detailhandel Nederland meegenomen om ervoor te zorgen dat de regels goed uitvoerbaar zijn.

Door het voorstel verdwijnen de klassen A+, A++, A+++ etc. en wordt alleen de A-G schaal gebruikt. Het Europees Parlement (EP) stelt voor om bij invoering van de nieuwe schaal de klasse A of in sommige gevallen zelfs A en B leeg te laten. Dat moet voorkomen dat producten snel weer grotendeels in de hoogste klasse vallen. Het kan door de nieuwe regels wel gebeuren dat een A+++ model nu een B-, of zelfs een C-waardering krijgt. Om de energieschaal begrijpelijk te maken voor consumenten dringt het EP aan op goede informatiecampagnes vanuit de overheid, en moet het duidelijk zijn dat het om een nieuw etiket gaat.

Voor winkeliers betekent de herschaling dat showroomproducten van een nieuw etiket zullen moeten worden voorzien. Als het aan het EP ligt, krijgen winkeliers hier drie weken de tijd voor. De Europese Commissie stelde eerder nog slechts een week voor. Leveranciers blijven verplicht, in ieder geval drie maanden voor ingang van de heretiketteringstermijn, de etiketten in geprinte vorm mee te leveren. Winkeliers hoeven ze dus niet zelf te downloaden. De etiketten zullen voor elke productgroep afzonderlijk worden herzien binnen zes jaar na inwerkingtreding van de nieuwe regels. Ook de heretikettering zal dus plaatsvinden per productgroep en niet voor alle producten tegelijk.

Detailhandel Nederland had ook zorgen geuit rond het verkopen van oude voorraden. Het EP is hierin tegemoet gekomen, door onder andere te stellen dat producten mogen worden blijven verkocht als de leverancier niet meer op de markt aanwezig is en geen nieuw etiket kan worden verkregen. Ook oude producten die door een herschaling buiten de regels voor ecologisch ontwerp vallen, mogen worden blijven verkocht. Tot slot stelt het EP dat de plaatsing van het etiket geen schade aan het product mag opleveren.

De wetgeving is pas definitief als de lidstaten zich er ook over uitgesproken hebben. Detailhandel Nederland blijft zich inzetten op dit onderwerp. Zo kan het voorstel nog worden verbeterd door een oplossing te vinden voor producten waarbij het etiket direct op de verpakking is geprint (denk aan lampen).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.