Ads Top

2,4 miljoen euro subsidie voor verwerking verbrandingsassen tot grondstoffen

Het Duitse bedrijf Mitteldeutsche Schlacken Union (MDSU) krijgt een subsidie van 2,4 miljoen euro van de provincie Groningen. De subsidie is bedoeld voor de bouw van een installatie voor de verwerking van verbrandingsassen van afvalenergiecentrales, zogenaamde slakken. Met de fabriek kan MDSU metalen en schone bouwstoffen terugwinnen uit slakken. Het bedrijf levert in eerste instantie tien banen op. Op termijn moet het doorgroeien naar twintig tot vijfentwintig arbeidsplaatsen.

Het project sluit goed aan op het beleid van de provincie Groningen op het gebied van  de circulaire economie, waarbij afvalstoffen worden omgezet in grondstoffen. Ook geeft het project invulling aan de green deal rond bodemassen. Green deals zijn afspraken van het Rijk en het bedrijfsleven om duurzame energie te stimuleren en energie te besparen. In 2012 spraken de afvalenergiecentrales in Nederland met het ministerie van Economische Zaken af dat vanaf 2017 verbrandingsassen verwerkt worden tot nuttig toepasbare grondstoffen. In 2017 moet 50 procent van de bodemassen gebruikt worden als grondstof en in 2020 100 procent. MDSU is het eerste bedrijf dat met deze afspraak aan de slag gaat. De fabriek komt in Delfzijl te staan, naast de 'energy from waste-centrale' van EEW.

De subsidie komt uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG 2015). De RIG wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Groningen, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, Ruimtelijke Economisch Programma en Economic Board Groningen, een organisatie die zich inzet om de economie in het aardbevingsgebied te versterken. De RIG werd in 2014 in het leven geroepen naar aanleiding van het faillissement van een aantal bedrijven in de Eemsdelta. De subsidie is bedoeld om het gebied verder te ontwikkelen en de werkgelegenheid te behouden en vergroten. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland beoordeelt de subsidieaanvragen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.