Ads Top

Elektriciteit uit langzaam stromend water

Woensdag 20 juli 2016 ondertekende gedeputeerde Tjisse Stelpstra de Drentse Green Deal met Machinefabriek Emmen B.V. voor het plaatsen van een flow convertor in de wateraflaat nabij de Ossesluis in Hoogeveen. Het college van Gedeputeerde Staten stelt € 60.000,- beschikbaar voor een pilot om elektriciteit te winnen uit langzaam stromend water. Deze proef levert bij een succesvolle uitkomst voor 10 fte werk. Ook kan de installatie op veel andere plaatsen worden toegepast.

De flow convertor is ontwikkeld en gepatenteerd door het Duitse ingenieursbureau Environeers Energy GmbH, in samenwerking met de universiteit van Bremen. De bijzondere vorm van de flow converter zorgt ervoor dat het water in de turbine sneller stroomt dan daarbuiten, waardoor er efficiënt energie opgewekt worden met langzaam stromend water.

De flow converter is eenvoudig in te passen en modulair uit te breiden op plekken waar stromend water is. Daardoor blijven de totale kosten beheersbaar en ontstaat er een gunstige terugverdientijd. Bovendien is de flow convertor goed voor de natuur, omdat hij geen bedreiging vormt voor vissen. Als de flow converter een succes blijkt, kan deze innovatieve techniek breed toegepast worden. Dat is goed voor de werkgelegenheid in Drenthe en daarbuiten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.