Ads Top

Duurzame visverwerking dankzij grootste zonnedak van de Noordoostpolder

Nuon en Feenstra plaatsten 1.644 zonnepanelen op de daken van visverwerkingsbedrijf NorthSeafood uit Urk. Daarmee heeft het bedrijf het grootste zonnedak van de Noordoostpolder. Met de opwek van duurzame energie zet NorthSeafood een grote stap in het realiseren van een duurzame bedrijfsvoering en wekt het bedrijf het grootste deel van het zijn energieverbruik zelf op.

Duurzaamheid is één van de unique selling points van het bedrijf. Adjunct-directeur Lubbert Schenk, verantwoordelijk voor duurzaamheid en milieu: "We merken dat onze duurzame bedrijfsvoering steeds zwaarder meetelt voor onze opdrachtgevers. Maar we zijn vooral ook zelf gemotiveerd om onze manier van werken zo duurzaam mogelijk in te richten. We zijn daarom voortdurend op zoek naar innovaties om invulling te geven aan die ambitie. Zo hebben we onze fabriekshallen voorzien van led verlichting en voor de koeling maken we sinds kort gebruik van een CO2-installatie. Met die maatregelen hebben we in totaal al 25% energiebesparing weten te realiseren. Daarmee hadden we nagenoeg alle kansen op dat vlak benut."

Toch bleef NorthSeafood zoeken naar een manier om het bedrijf nóg verder te verduurzamen. Schenk vroeg SDE+ subsidie aan voor het realiseren van een groot zonne-energieproject en kreeg die in 2015 toegekend. Met het zonnedak voorziet NorthSeafood voor het grootste deel zelf in de energiebehoefte van het bedrijf, vertelt Schenk. "We kunnen bovendien per paneel live monitoren wat de opbrengst is. Zo kunnen we precies zien welk paneel aan onderhoud toe is, maar ook of de leverancier de beloofde opbrengst waarmaakt. De garanties zijn voor ons van groot belang geweest in de keuze voor de leverancier. Je ziet dat in deze jonge markt de focus vooral ligt op een hoge Wattpiek en een lage prijs. Dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede. Nuon heeft ruim 20 jaar ervaring en voert continu life cycle-analyses uit om er zeker van te zijn dat ze leveren wat ze beloven. Dat wekt het vertrouwen waar wij naar zochten.”

De keuze van NorthSeafood voor een eigen hernieuwbare energievoorziening sluit aan bij de trend dat steeds meer ondernemingen werk maken van een duurzame bedrijfsvoering door te investeren in zonne- en windenergie. Bovendien maakt de beschikbare subsidie voor bedrijven een gezonde business case mogelijk. “Toch moet je als ondernemer zelf het voortouw nemen, anders gebeurt er niks”, aldus Schenk. “Een samenwerkingspartner die meedenkt, verstand van zaken heeft en goede garanties geeft, is daarbij onmisbaar. Zeker op Urk, waar de nabijheid van het IJsselmeer voor een extra uitdaging qua windbelasting zorgt.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.