Ads Top

Zonne-energie levert 12 procent van Europese vraag in 2030

Tegen 2030 zal 10 tot 14 procent van de Europese energieopwekking afkomstig zijn van de zon, blijkt uit onderzoek van Roland Berger. Dit is het gevolg van aanhoudende kostenverlaging van technologie en de omarming ervan door huishoudens. Volgens het consultancybureau zal dit verregaande consequenties hebben voor gecentraliseerde nutsbedrijven, die hun rol moeten veranderen van energieleverancier naar een verbindende tussenpartij.

In een recent onderzoeksrapport van Roland Berger, getiteld ‘Solar PV’, gaat het strategie consultancybureau in op de ontwikkeling van zonne-energie technologie in de laatste decennia, evenals de verwachte omarming van deze technologie in de komende jaren. Volgens het consultancybureau kan de technologie een grote marktverstorende werking hebben op de nuts-sector.

Als gevolg van de ontwikkeling richting een meer volwassen zonne-energiemarkt is de prijs per watt de afgelopen jaren flink gedaald. Voor huishoudens daalde de prijs per watt van €3,27 in 2010 met 15% per jaar naar €2,00 in 2014. Voor commerciële producenten is de prijs gedaald van €3,14 naar €1,46 per watt – gemiddeld 23% per jaar.

De gemiddelde kosten verschillen echter aanzienlijk per land en regio. In 2013 betaalden Chinezen €1,04 per watt waarbij de kosten ongeveer gelijk zijn voor de collector en de ‘Balance of System’ (BoS). Ook in Italië en Duitsland kan men profiteren van goedkope systemen – hier ligt de prijs op €1,60 per watt. In de Verenigde Staten moet echter veel meer worden neergeteld voor de ‘BoS’, waardoor de prijs per watt in totaal neerkomt op €3,55.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.