Ads Top

Benzineprijs daalt niet zo hard als olieprijs

In juli was een vat ruwe olie in dollar bijna de helft goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Benzine daalde in dezelfde periode echter maar 5,1 procent in prijs en kostte in juli 2015 gemiddeld 1,66 euro per liter. Dat de prijs van benzine minder hard daalt dan de prijs van ruwe olie komt voornamelijk door het vaste bedrag aan accijns en de zwakke euro. Daarnaast wordt de prijsontwikkeling van benzine mede bepaald door de ontwikkeling van de kosten en de marges. Dat meldt CBS.

Hoe zit dat precies? In juli 2015 bestond de prijs van een liter Euro95 voor 63,9 procent uit belasting. Accijns vormt veruit het grootste deel van de belasting. Daarnaast is er een kleinere voorraadheffing. Deze belastingen zijn een vast bedrag per liter waardoor de benzineprijs minder mee kan bewegen met de ontwikkeling van de olieprijs. Over de literprijs inclusief accijns en voorraadheffing wordt vervolgens nog btw geheven.

In de verkoopprijs van 1,66 euro voor een liter Euro95 zit 1,06 euro aan belasting. Dit is 77 eurocent aan accijns en voorraadheffing samen en de btw bedroeg 29 eurocent. In de prijs van een liter Euro95 exclusief belastingen  (60 eurocent in juli 2015) zitten naast de kosten voor de ruwe olie ook  productiekosten, distributiekosten en de marge van de verschillende marktpartijen verwerkt.

Wat is de rol van de euro? Ruwe olie wordt afgerekend in Amerikaanse dollar. De euro is ten opzichte van de dollar het afgelopen jaar minder waard geworden.  In juli 2015 kreeg je voor 1 euro 1,10 dollar, in juli 2014 was dit nog 1,35 dollar. In dollar kostte een vat olie 47,5 procent minder dan vorig jaar. In euro was de prijsdaling 35,3 procent. 

Benzine is niet overal even duur. In juli waren de prijzen aan de onbemande pomp gemiddeld 11 cent per liter lager dan bij een bemand tankstation aan de snelweg. Voor een tankbeurt van 40 liter is dat dus al gauw 4,40 euro minder dan aan de snelweg. Bij een lokale bemande pomp was de prijs gemiddeld 7 cent per liter lager dan aan de snelweg.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.