Ads Top

Minder energieverbruik door zomervakantie

Tijdens de zomervakantie verbruiken we in Nederland zo’n 5 procent minder energie dan normaal. Dat komt omdat bedrijven dicht zijn of er minder mensen aan het werk zijn. Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Essent.  Het energieverbruik thuis is tijdens de zomervakantie niet zoveel lager. Enerzijds zijn veel mensen op vakantie, maar anderzijds zijn ook meer mensen thuis omdat ze niet hoeven te werken.

Wel ziet Essent duidelijk een verschuiving. Doordat mensen tijdens de vakantie later opstaan, komt het energieverbruik in de ochtend ongeveer een uur later op gang.

Voor wie thuis toch energie wil besparen om zo nog meer te genieten van de zomervakantie, heeft Essent de volgende tips.

Speciaal voor vakantiegangers

Zet apparaten helemaal uit en niet op stand-by. Zo kun je op jaarbasis 300 tot 500 kWH, oftewel 66 tot 110 euro, besparen, afhankelijk van jouw situatie. En vergeet ook de telefoon- en tandenborstelopladers en adapters niet. Door ze uit het stopcontact te halen, bespaar je met twee opladers al 7 euro per jaar. Bovendien weet je zeker dat er niks mis kan gaan met de apparaten en ga je met een comfortabel gevoel van huis.

Gebruik een slimme thermostaat. Mocht je in de haast om weg te gaan, vergeten zijn de thermostaat lager te zetten, kun je dit alsnog op afstand doen. Door de thermostaat een graadje lager te zetten, kun je tot 7 procent oftewel 85 euro op de jaarlijkse stookkosten besparen.

Doe de lichten uit. Door lampen niet onnodig te laten branden, bespaar je 8 euro per jaar. En doe je tijdens de vakantie een paar lampen aan met een tijdschakelaar? Vervang eventuele gloeilampen dan door spaar- of ledlampen. Dit levert je een extra besparing op: 6 euro per jaar, per lamp die twee uur per dag brandt. 

Speciaal voor thuisblijvers

Waterbesparende douchekop. Na een warme zomerdag wil je op douchen waarschijnlijk liever niet besparen. Toch kan dat, zonder dat je er last van hebt. Met een waterbesparende douchekop, bespaar je tot 40 euro per jaar.

Energiezuinige airco. Heb je een airco nodig, kies dan voor een energiezuinig exemplaar. Dat levert een besparing op tot 60 euro per jaar en een bijdrage aan een beter milieu.

Ventileer slim: houd bij zomers weer ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en beperk het temperatuurverschil tussen binnen en buiten bij voorkeur tot 5 graden. Zet ramen en/of deuren pas open op de momenten dat het buiten koeler is, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts.

Energiezuinig verlichten: laat het licht niet branden in een kamer die niet wordt gebruikt en vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen. Die geven minder warmte af, waardoor een airco of ventilator minder hard hoeft draaien om het huis koel te houden. Bovendien levert dit een extra besparing op: minimaal 20 euro per jaar bij de vervanging van twee gloeilampen van 40 watt door twee ledlampen.

Goed isoleren: door de spouwmuur, dak of vloer te laten isoleren, blijft het in de zomer binnen lekker koel. Zo valt bovendien tot 30 procent energie te besparen.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.