Ads Top

Aardbevingsrisico door waterinjecties Twente

Bewoners en politici in Twente maken zich zorgen over de afvalwaterinjecties in hun omgeving. In verschillende lege gasvelden wordt dagelijks 4 miljoen liter afvalwater gepompt. Dit afvalwater is afkomstig van oliewinning in het Drentse Schoonebeek.

Nu blijkt uit Amerikaans onderzoek dat afvalwaterinjectie het risico op aardbevingen vergroot; in Oklahoma vinden jaarlijks honderden aardbevingen plaats, veroorzaakt door de afvalwaterinjectie. Omwonenden van de injectielocaties in Twente zijn bang dat hun omgeving een soort tweede Groningen wordt, zeker omdat zij de scheuren al in hun huizen zien trekken.

Naast risico voor aardbevingen wordt er ook gevreesd voor milieuschade. De afvalwaterinjectie ligt nu stil omdat de leiding op verschillende punten was aangetast en er sprake was van lekkage van het giftige afvalwater. De Nederlandse Aardolie Maatschappij, verantwoordelijk voor de injectie, onderzoekt nu de oorzaak van de lekkage en het mogelijke risico op aardbevingen. Toch wil de NAM, als de oorzaak van het lek gevonden is, zo snel mogelijk weer aan de slag; doordat de afvalwaterinjectie nu stil ligt, kan er ook geen olie gewonnen worden in Schoonebeek. En daardoor wordt volgens de NAM nu 2000 kuub olie per dag verlies geleden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.